Add your deal, information or promotional text

Kegelovy cviky – proč (ne)posilovat pánevní dno?

  • 2 Min čtení

Díky posledním vědeckým studiím víme, že Kegelovy cviky jsou dnes už překonané. Někteří odborníci, včetně lékařů, je ale stále hojně doporučují. Proč tomu tak je a jaké negativní dopady můžou mít na naše zdraví? 

Pánevní dno je důležitou strukturou našeho těla. Ovlivňuje kvalitu našeho života tak jako máloco – od správného držení těla, přes naši sexualitu, problémy s bolestivou menstruací a ovulací, až po celkové psychické naladění, elán a vitalitu. 

Cílem cvičení, s kterým přišel v roce 1948 gynekolog Arnold Kegel, je zpevnit svaly pánevního dna. Hlavní problém této metody spočívá v její jednostrannosti – přílišné posilování pouze jednoho ze svalů pánevního dna totiž vede ke zvýšenému napětí v pánevní oblasti a ztrátě pružnosti. Trápit nás pak můžou například: 

  • bolesti beder, hlavy a pohybového aparátu,  
  • bolestivá menstruace, 
  • neplodnost, komplikovaný porod s poraněním, 
  • chronická zácpa a varixy, 
  • psychické problémy. 

Kegelovy cviky nás navíc nabádají k zadržování moči a přerušovanému močení. To zvyšuje riziko infekce močových cest a narušení vyměšovacího reflexu, což v důsledku přispívá k urgentní inkontinencivelmi častému, nepříjemnému až bolestivému nucení na močení, které omezuje náš každodenní život a mnohdy má podobné příznaky jako zánět močového měchýře. Jakými dalšími zdravotními potížemi se můžou „přeposilované“ svaly pánevního dna projevit na našem zdraví a jak jim předcházet, zjistíte tady.

Sedavá práce a pak šup do posilovny? Zaděláváte si na problém

Přetížené pánevní dno není jen důsledkem Kegelových cviků. Hrozí i sportovkyním orientujícím se především na výkon, ženám, které si 8hodinové sezení v kanceláři kompenzují v posilovně stejně jako těm, které dlouhodobý stres nutí podvědomě stahovat svaly pánevního dna – zkrátka všem, které permanentně velmi namáhají střed těla. 

Rovnováha je klíčová 

Aby pánevní dno fungovalo správně, musí být pružné. Je proto důležité svaly pánevního dna podle potřeby umět nejen aktivovat – posilovat, ale i relaxovat – uvolňovat.  

Spolehlivými průvodci na cestě k vědomé aktivaci a relaxaci svalů pánevního dna jsou Aniball a Aniball INCO.  

Aniball v průběhu předporodní přípravy pomáhá objevit pánevní dno. Učí nás s ním za pomoci dechu efektivně pracovat, abychom byly připravené vědomě uvolnit porodní cesty pro hladší průchod miminka na svět. Nejen po šestinedělí, ale také v dalších životních fázích je důležité zaměřit se i na zpevnění svalů pánevního dna s Aniballem INCO, abychom předcházely stresové inkontinenci moči. 

Používání balonku Aniball i Aniball INCO je limitováno zdravotním stavem ženy. K posouzení vhodnosti cvičení a zvážení případných kontraindikací je nezbytné konzultovat použití pomůcky s lékařem, fyzioterapeutem nebo porodní asistentkou.  

Čtěte pečlivě návod k použití a informace, které se vztahují k bezpečnému používání zdravotnického prostředku. 

Aniball je zdravotnickým prostředkem určeným pro předporodní přípravu, prevenci poranění hráze a stresové inkontinence moči. 

Aniball INCO je určen pro prevenci a léčbu stresové inkontinence moči. 

 

Search