Add your deal, information or promotional text

Netlačit, ale prodýchat – zjistěte, jak dech dokáže ovlivnit porod

  • 3 Min čtení

Proč je dech během cvičení s Aniballem tak důležitý? 

Aniball je proprioceptivní pomůcka – to znamená, že nás učí lépe vnímat vlastní tělo. Jeho zásadní přínos spočívá v tom, že nám pomáhá pochopit, jak se uvolnit za pomoci dechu. Pokud během cvičení střídáme volný, klidný a hluboký nádech až do břicha s pomalým plynulým výdechem, osvojujeme si základní princip, který může výrazně usnadnit přirozenou cestu miminka na svět. 

Jak je to s dechem při porodu? 

Svaly pánevního dna pracují v kontextu s dechem. Při nádechu se uvolňují, při výdechu stahují. Máme podvědomě zafixováno, že při výdechu bychom měly tlačit – jenže v tom případě soupeříme s vlastním tělem, které je v tu chvíli stažené. Jdeme „přes sílu“ a právě toto násilné tlačení je často příčinou poranění při porodu

Pokud svaly pánevního dna spontánně uvolníme hlubokým a nepřerušovaným dýcháním, můžeme miminko tzv. prodýchat na svět – v souladu s přirozenými procesy vlastního těla. Urputné „řízené“ tlačení, při kterém nás nutí zadržet dech, vtáhnout pupík a stáhnout svěrače, zvyšuje riziko porodních zranění a ohrožuje miminko nedostatkem kyslíku. 

Dá se to naučit? 

Dýchání i cílené uvolňování svalů pánevního dna lze před porodem natrénovat s Aniballem. Balonek nám pomáhá uvědomit si, že uvolnění pánevního dna přirozeně přichází s nádechem. Funguje to jednoduše – při nádechu má balonek tendenci vycházet z těla ven, zatímco při výdechu zajíždí směrem dovnitř.  

Co dělat, když se nedaří balonek zavést 

Nezoufejte – je to jeden z nejběžnějších problémů, který ženy na začátku cvičení s Aniballem trápí.  

Co nejvíce pomáhá? 

  1. Zpomalit, dopřát si klid a nespěchat, 
  1. navodit si při cvičení příjemnou relaxační atmosféru 
  1. a hlavně během zavádění balonku nikdy nezapomenout dýchat. 

Vnímejte své tělo jako celek a naučte se dechem postupně mobilizovat jeho jednotlivé části. Jakmile zadržíte dech, stáhne se celé vaše tělo – včetně svalů pánevního dna – a balonek se zavádí mnohem hůř. 

Proč se to děje? 

Pánevní dno a bránice pracují společně, jsou součástí celého řetězce svalů (odborně nazvaného hluboký stabilizační systém). Představte si je jako pumpu – fungují koordinovaně, jako siamská dvojčata. S nádechem se bránice uvolní, aby ustoupila zvětšenému objemu plic. Totéž udělá i pánevní dno, uvolní se a klesá níže. S výdechem se bránice naopak stáhne. A pánevní dno se samozřejmě stáhne také. O tom, jaký vliv má správné dýchání na náš každodenní život, se dočtete více tady.

Je to samovolný fyziologický proces, děje se bez našeho přičinění. Můžeme ho ale využít ve svůj prospěch – při nádechu dokonale uvolnit celé tělo a bez problémů zavést balonek. Správné dýchání není věda a není třeba nad ním složitě přemýšlet. Vypněte hlavu, dech vás povede. 

Jak začít? 

Zkuste se 10x klidně, zhluboka a plynule nadechnout do břicha a vydechnout, uvolnění se dostaví samo. Sledujte, jak se balonek během dýchání chová – cítíte, jak se s nádechem lehce posunuje směrem ven a s výdechem o kousek zpět dovnitř? 

3 situace, na které si dát pozor 

~ Při zavádění může mít někdy balonek tendenci vyklouznout. Přidržujte ho rukou, nebo ho zkuste lehce dofouknout do pocitu mírného pnutí. Zároveň ale nikdy nesmí způsobovat bolest ani jiné nepříjemné pocity. Najděte si své optimum a řiďte se intuicí.  

~ Neměřte jej, není to závod. Aniball není dilatační pomůcka, o „roztahování“ pochvy a zvětšování obvodu balonku vůbec nejde. Předepsaných 25 cm by mělo být limitem, který nikdy nepřekročíme. K maximálnímu rozvolnění tkání dochází jednorázově až při porodu díky speciálnímu koktejlu hormonů a také kontrakcím – do té doby naše tělo není na velký obvod připraveno, a je proto riskantní napínat zbytečně hráz a přemáhat bolest

~  Balonek nemusíte hned zkoušet vypudit, během prvních dnů cvičení je na místě opatrnost a umírněnost. Po tréninku balonek s klidným svědomím zcela vyfoukněte a vytáhněte. Buďte k sobě laskavá a postupně, krůček po krůčku, se při cvičení učte balonek tzv. prodýchat na svět bez tlačení a bolesti

Search