Add your deal, information or promotional text

Známe nástroj, který ovlivňuje naše emoce – poznejte ho také

  • 2 Min čtení

Řídíte se rozumem nebo dáte spíš na emoce? Pokud spoléháte na svou intuici a rozhodující jsou pro vás emoce, možná vás překvapí, do jaké míry je můžeme samy ovlivnit. Většina žen totiž netuší, že emoce jsou úzce provázané s pánevním dnem

Vědecká data ukazují, že pánevní dno a náš limbický systém, který se podílí na emocích, motivačním a sexuálním chování, nebo například dlouhodobé paměti, jsou propojené. V praxi to znamená, že pokud není naše pánevní dno ve zdravé rovnováze, může se to odrazit na našem duševním zdraví a emocích, které prožíváme. A platí to i na druhou stranu – když jsme dlouhodobě pod výraznějším tlakem a stresujeme se, pánevní dno trpí také. 

Jak to funguje? 

Typickým příkladem jsou ženy, u kterých dochází během porodu k poranění. Ta se sice během několika týdnů „zahojí“, nicméně to ještě nemusí znamenat, že pánevní dno opět funguje správně. Tyto ženy můžou trpět psychickými problémy a neurózami, nedostatkem elánu a vitality, nebo častými bolestmi hlavy, které s pánevním dnem na první pohled vůbec nesouvisí. 

A funguje to samozřejmě i opačně – stres, kterému se denně vystavujeme, nás dokáže doslova sevřít. Jsme v křeči, naše svaly jsou napjaté, a to se projeví zvýšeným napětím pánevního dna. Pak nás můžou trápit problémy s bolestivou menstruací a ovulací, bolesti beder nebo chronická pánevní bolest, varixy, hemoroidy či zácpa. Stažené pánevní dno neblaze působí také na náš intimní život – můžeme se potýkat s bolestí při sexu nebo ztrátou libida

Ať už je pánevní dno z jakéhokoli důvodu uvolněné, nebo naopak stažené, je důležité pochopit, že oba extrémy vedou ke ztrátě pružnosti a poruchám jeho funkce – inkontinenci, bolestem nebo k neplodnosti. 

Existuje řešení? 

Klíčem je udržovat pánevní dno po celý náš život pružné – ani stažené, ani povolené. Pravidelně o sebe pečovat. 

Pánevní dno je naším emočním barometrem. Střádají se v něm strachy, stresy, porody, ale i nepříjemné sexuální zážitky. Je detektorem naší vitality, radosti a také smutku, únavy a deprese. Naučme se ho hýčkat a pečovat o něj, jedině tak pro nás může být vnitřním kompasem, na který se můžeme kdykoli spolehnout. 

Search